|
|
|
... bors
- fokhagyma
A tepsi kikenéséhez: vaj vagy margarin
1. A halfiléket egyenként besózzuk, citromlével meglocsoljuk, félretesszük. A parajlevelet, ha mirelit, felolvasztjuk. Sós, szódabikarbónás vízzel leforrázzuk, leszűrjük és lecsepegtetjük. 1 evőkanál vajon, sóval, szerecsendióval, fehér borssal és kevés zúzott fokhagymával 5-6 percig pároljuk.
... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
30 dkg ropogósra (azaz nem szabad agyon főzni!!!) főtt brokkoli
2 dkg fűszer vaj
5 dkg gomolya sajt
1 dl tejföl
Elkészítés:
A vajon felolvasztjuk a sajtot, és a tejföllel elkeverjük. A brokkolit belemártogatva fogyasztjuk
8. nap
Reggeli: zöldséges író, kiflivel
Hozzávalók:
2 dl író
1 db kifli
1 d... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... a tejet. Ha a tej felforrt, lassú tűzön főzzük még 4 percig. Ez után vegyük le a tűzről, adjunk hozzá 50 g sajtot, s ízesítsük mustárporral, sóval és borssal.
A maradék vajat felolvasztjuk egy kisebb serpenyőben, hozzáadjuk a spenótot, a szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk. Az átmelegített spenótot egy tepsi aljába terítjük, a tetejére tesszük a cikkekre vágott keménytojást, maj... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
30 dkg ropogósra (azaz nem szabad agyon főzni!!!) főtt brokkoli
2 dkg fűszer vaj
5 dkg gomolya sajt
1 dl tejföl
Elkészítés:
A vajon felolvasztjuk a sajtot, és a tejföllel elkeverjük. A brokkolit belemártogatva fogyasztjuk
8. nap
Reggeli: zöldséges író, kiflivel
Hozzávalók:
2 dl író
1 db kif... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... felaprítjuk. A citrom levét kifacsarjuk.
Elkészítés:
A hal csontjából, a fejből, uszonyokból kb. 1 l vízzel, sóval, borssal, a babérlevéllel alaplevet főzünk. Fazékban felolvasztjuk a margarint, belekeverjük a zöldségeket, és félpuhára pároljuk. Hozzáadjuk a halhúst, a petrezselymet, sóval, borssal ízesítjük, megszórjuk a liszttel, lazán összekeverjük, és rás... |
|
|
|
|
|
|
|
...
- fokhagyma
A tepsi kikenéséhez: vaj vagy margarin
1. A halfiléket egyenként besózzuk, citromlével meglocsoljuk, félretesszük. A parajlevelet, ha mirelit, felolvasztjuk. Sós, szódabikarbónás vízzel leforrázzuk, leszűrjük és lecsepegtetjük. 1 evőkanál vajon, sóval, szerecsendióval, fehér borssal és kevés zúzott fokhagymával 5-6 percig pároljuk.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... 1 csomó kapor, 2 dl tejföl, pirospaprika, só, ecet, cukor.
A legyalult tököt megsózzuk, majd néhány percig állni hagyjuk. Egy edénybe vajat teszünk és 2 percig 200 W-on felolvasztjuk, ezután lisztet keverünk hozzá és 3 perc alatt 500 W-on rántást készítünk. Belekeverjük az apróra vágott hagymát és a kaprot, majd meghintjük pirospaprikával és elkeverjük a tejföllel. 1 dl... |
|
|
|
|
|
|
|
... víz,
3 citrom,
6 evőkanál cukor,
1 kiskanál só,
2.5 dl joghurt.
A paradicsomot sós vízben puhára főzzük, majd a citromlevet cukorral egy tálban felolvasztjuk, és az egészet egy fakanállal összekeverjük. Kóstoljuk meg, hogy elég sós, avagy elég édes-e. Akkor jó a keverék, ha édeskésen savanyú ízű. Amennyiben levesként tálaljuk, akkor tegyük hűtőbe... |
|
|
|
|
|
|
|
... margarin
só
pici szódabikarbóna
bors
Elkészítés:
A paraj vastag szárát letépdessük és sós, szódabikarbónás vízben megfőzzük. Leszűrjük, jól lecsepegtetjük. Közben egy edényben felolvasztjuk a margarint, és rátesszük a parajt. Sóval, borssal fűszerezzük. Addig hagyjuk a tűzhelyen, amíg a még megmaradt leve is elpárolog. Sült csirkéhez finom köret.
Ener... |
|
|
|
|
|
|
|
... összeállítjuk a tölteléket. Ha friss parajból készítjük, akkor megtisztítjuk, vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd apróra vágjuk vagy turmixoljuk. Ha fagyasztottat veszünk, akkor felolvasztjuk, és alaposan kinyomkodjuk. A hagymát a vajban megfonnyasztjuk, de nem pirítjuk meg. A parajt beleforgatjuk, a sajtot bele morzsoljuk, és a tejföllel összekeverve cayenne-borssal ízesítjük. ... |
|
|
|
|
|
|
|
... vízben megfőzünk, majd levétől leszűrünk 30 deka friss parajt, és áttörjük vagy átdaráljuk. (A turmix gépben kitűnően pépesíthető!) Vehetünk helyette egy csomag mirelit parajt is, felolvasztjuk, levétől kinyomkodjuk. Összekeverjük a parajt egy deci tejföllel, 5 deka olvasztott margarinnal, sóval meg törött borssal, egy pár percig pároljuk. Közben felolvasztunk kb. 60 dekányi mélyh... |
|
|
|
|
|
|
|
... margarin, só, pici szódabikarbóna, bors
Elkészítés: A paraj vastag szárát letépdessük és sós, szódabikarbónás vízben megfőzzük. Leszűrjük, jól lecsepegtetjük.... |
|
|
|
|
|
|
|
... szerencsendió
A tetejére: 25 dkgreszelt parmezán sajt,vaj
A töltelékhez felsorolt anyagokat megdinszteljük,megpároljuk és összefőzzük.
Elkészítjük a besamel mártást/a vajat felolvasztjuk,belekeverjük a lisztet,habzásig kavargatjuk,felöntjük a tejjel,állandó keverés mellett!!!,sózzuk s a szercsendióval fűszerezzük./
Egy tortaformát kivajazunk,öntünk bele bes... |
|
|
|
|
|
|
|
... spenót, pirospaprika, őrölt bors, só, étolaj, 2 dl tejföl, 1 vöröshagyma,80 dkg csiperkegomba
2 tojás, 1 gerezd fokhagyma, 30 dkg finom liszt.
Elkészítése:
A parajt felolvasztjuk, majd egy gerezd zúzott fokhagymával és sóval ízesítve megfuttatjuk egy evőkanálnyi forró olajon.
A lisztet összedolgozzuk a kihűlt parajkrémmel, a tojásokkal meg annyi vízzel, h... |
|
|
|
|
|
|
|
... személyre: 10 dkg spenót, pirospaprika, őrölt bors, só, étolaj, 2 dl tejföl, 1 vöröshagyma,80 dkg csiperkegomba
2 tojás, 1 gerezd fokhagyma, 30 dkg finom liszt.
A parajt felolvasztjuk, majd egy gerezd zúzott fokhagymával és sóval ízesítve megfuttatjuk egy evőkanálnyi forró olajon.
A lisztet összedolgozzuk a kihűlt parajkrémmel, a tojásokkal meg annyi vízzel, hogy lá... |
|
|
|
|
|
|
|
... személyre: 10 dkg spenót, pirospaprika, őrölt bors, só, étolaj, 2 dl tejföl, 1 vöröshagyma,80 dkg csiperkegomba
2 tojás, 1 gerezd fokhagyma, 30 dkg finom liszt.
A parajt felolvasztjuk, majd egy gerezd zúzott fokhagymával és sóval ízesítve megfuttatjuk egy evőkanálnyi forró olajon.
A lisztet összedolgozzuk a kihűlt parajkrémmel, a tojásokkal meg annyi vízzel, hogy lá... |
|
|
|
|
|
|
|
...-
Juhászné Szunyogh Mária [Mar...
Biryani másképp
Hozzávalók (6-8 sz.): 1,3 kg csirkehús; a csirkéhez: 2,5 ek olaj, 2 nagy hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 db gyömbér (kb.2 cm), ½ kk chilipor, ½ kk bors, ½ kk kurkuma, 1 kk őrölt kömény, 1 kk só, 2 paradicsom, 2 ek joghurt, 2 ek aprított mentalevél, &fr... |
|
|
|
|
|
|
|
... csapott evőkanál kakaópor
1 kávéskanál sütőpor
¾ bögre liszt
2 egész tojás
¼ bögre forró víz
Elkészítés:
Egy lábasban a forró vízben felolvasztjuk a vajat és a csokoládét, elkeverjük benne a cukrot .
A tűzről levéve beletesszük az előre összekevert lisztet,kakaóport, sütőport, majd a felvert tojást(mint a rántottának felverve... |
|
|
|
|
|
|
|
... személyre: 10 dkg spenót, pirospaprika, őrölt bors, só, étolaj, 2 dl tejföl, 1 vöröshagyma,80 dkg csiperkegomba
2 tojás, 1 gerezd fokhagyma, 30 dkg finom liszt.
A parajt felolvasztjuk, majd egy gerezd zúzott fokhagymával és sóval ízesítve megfuttatjuk egy evőkanálnyi forró olajon.
A lisztet összedolgozzuk a kihűlt parajkrémmel, a tojásokkal meg annyi vízzel, hogy lá... |
|
|
|
|
|
|
|
... parajból galuska tésztát keverünk, ízesítjük sóval, őrölt borssal és a fokhagymával. Forrásban lévő, sós vízbe szaggatjuk,kifőzzük mint a hagyományos galuskát. A mártáshoz egy edényben felolvasztjuk a vajat, hozzáadunk kb 10 dkg lisztet és habverővel kevergetve lassan felöntjük tejjel. Addig főzzük, míg mártás sűrűségű lesz. Belekeverjük a sajtot, ízesítjük sóval /ha szükséges, me... |
|
|
|
|
|